Wednesday, December 22, 2010

Islam Is the way of life.


Assalamualaikum...
Post ni aku nak cerita kan kisah silam aku dari aku duduk uk dulu sampai la aku yang sekarang ni..Time aku kat uk dulu aku suka bergaul dengan budak-budak emo,goth and budak-budak yang rock la...sebab aku dulu pun lebih kurang macam dorang kot..haha..ala time tu budak-budak..bodo-bodo lagi...:P..aku ni bukan la budak yang baik sangat..kira budak nakal la..time aku year 8(form 2) aku dah mula la naik tanduk dengan keluar ekor..haha..dulu aku jenis yang tak suka berpasangan ni...tapi bila dah bergaul dengan dorang ni, dah terjebak dengan gejala sosial dorang ni..kat sana kan bebas, ada yang gay,lesbian and bisexual...aku pun terikut-ikut dengan budaya dorang..aku penah couple dengan sorang minah salleh ni.hahaha..aku terikut-ikut budaya dorang okay..dulu aku bisexuals ; means suka laki dan perempuan..nama dia Georgia, kteorg panggil dia titch..orang nya pun comel je macam aku..kecit je..time nak dekat valentine dia belikan aku teddy bear kecit ada tulis iloveyou siap..haha..aku pulak bagi dia rantai bentuk hati warna hitam berduri..lawa gila rantai tu..rasa sayang nak bagi dia..tapi aku bagi jugak..tapi tak sampai 2 minggu kot kita orang break..sebab aku kuat jeles..hahaha..dia asyik dengan budak laki bwh aku..kwn aku jugak..LOL...and aku mula hisap rokok, toreh tangan bila depressed..macam bodoh je..ala time tu aku xtau lagi apa erti hidup...kat sana memang aku pakai tudung..tapi aku pakai ni bukan sebab Allah, sebab mak abah aku suruh...teruknyaa..
aku kat sana pun solat bukan kerana Allah, tetapi kerana mak abah aku suruh..huhuhu...jahil sungguh diriku ini...:(..kat sana ada banyak jenis2 orang maksud aku macam goth,emo,punk,ska,chavs,indie, dan banyak lagi...tapi yang paling aku tak suka budak chav..macam sial dorang..kebanyakkan budak chav ni racist...tapi tak semua la..ada yang ok..
selama 3 tahun aku duduk uk aku tak pernah fikir apa yang aku buat, tak penah terfikir aku hidup ni sebab apa?..yang aku tahu nak enjoyy je..bulan 12 2008 aku balik Malaysia..aku berumur 14 tahun..memang balik Malaysia ni blur2 gila ah...haha..aku ada kenal dengan member sedara aku ayo, nama dia tak boleh la bagitau...time dekat uk pun aku memang tak guna handfon sangat, tak penah topup la katakan..kah3..sebab nak chat pape dengan kawan dekat msn je..nak jumpa kat town pun set je pukul berapa, kat mana...kalau takde kat tempat tu pada masanya..kena tinggal lah..time kat sini aku pun terpinga2 la tengok dorang ni semua asyik bertasbih pakai henset jek...and sedara aku suruh aku beli no maxis..time tu mmg guna no kat sana la..aku suruh adik sedara aku beli kan...tapi masa tu aku takde IC lagi...dia pun beli sim yang tanpa IC...dah beli je no tu...ade je member-member ayo dok kacau aku...haha...yang aku cakap tu la..Encik L..dia ada penah mintak couple tapi aku reject sebab ayo nanti asyik perli aku sebab dia tak hensem..hahaha...siot kan..lepastu abah aku ada masukkan aku ke Motivasi ESQ dekat KL..aku pun terpaksa pergi...tapi best kat situ..memberi kesedaran..tapi sekejap je tu...dah lama sikit naik la balik tanduk tu..huhu..kat situ la aku mula lah berpakwe...ada budak ni...kecit je orangnya...comel je.. mula-mula aku ingat dia tu form 2..hahaha..baya aku..tapi gupanya baya akak aku..kita orang sama tinggi kot..nama dia Encik.H..hehe..hope dia tak baca ni..malu je..kita orang start kenal kat situ...keluar g makan dengan dia..dia belanja..haha..kononnya gentle le tu...hehe :P

Tapi time tu aku da mula suka dia...dia punya la cakap yang dia ni jenis yang setia..blablabla..hampeh..tapi mulanya memang aku percaya..lurus bendul jugak aku ni...kita orang start couple time tu sebelum christmas..24december..ingat lagi tau..yang paling lama pernah aku couple dia la and my first bf :P..nak dekat setahun...tapi banyak dia sakit kan hati aku, dia buat aku ni macam orang bodoh...tiap malam aku asyik tunggu je dia call ke hantar msj ke..time tu birthday dia aku nak wish la happy birthday, nak call dia...tapi dia tak angkat..dia buat aku ni macam tak wujud..kita orang in long distance relationship..dia pernah curang dgn aku,banyak kali pulak,tapi dia jujur dia bagitau..aku pun terima dia lagi..ewah..haha..then times comes by..kita orang dah 10 bulan couple..dia pun dah mula serius dengan aku..bulan 9..time tu raya...aku pulak tak serius dengan dia dah...aku curang dengan dia...aku kenal dengan budak ni...dia dah habis sekolah..nama dia Mr.A..mula memang aku rasa bersalah gilaaa.yela aku mana pernah curang dalam hubungan...:P...dan si Mr.A pun dah ada gf...mula-mula kita orang scandal je..aku pun dah mula suka kat dia, dah mula syg, dah mula la jatuh cinta..huhu...aku putus dengan Encik.H sebab dia dapat tahu aku curang,kita orang gaduh..then putus..Lepas tu aku dah mula serius dengan Mr.A..aku suruh dia putus dengan dia punya gf...siot kan..huhuhu..disitu lah bermulanya cinta kita orang..walaupun kita orang bersama tak lama...tapi rasa macam dah lama sgt...aku dah kenal dia pun macam dah lama...aku banyak luangkan masa aku dengan dia..aku sanggup dulu time nak dekat exam Pmr, cakap dengan mak nak pergi study kat rumah suzy...tapi pergi beli kek nk pergi rumah dia sambut bday dia...on the way pergi rumah dia tu pulak excident..ahaha..lawak je..haa tu la akibatnya sebab tipu mak...huhu..ampun ye mak...nasib baik aku takde pape..and suzy pun takde pape...cume badan dia sakit sebab terhampap motor tu..then masa berlalu..semuanya indah time bercinta ni...macam aku ada dalam dunia lain..yang ada aku dan dia je...aku lalai...aku lupa tuhan...aku tipu mak abah...aku sampai tak bertegur dengan mak and abah..disebabkan ego yang terlampau..huhu~ konon nya time tu dia je la yang memahami aku, yang sayang aku, semuanya dia lah...janji-janji dia,kata-kata manis dia tu...aku percaya...aku termakan janji-janji dia...cakap tak kan curang,takkan tipu, takkan cari perempuan lain...tapi kata2, janji2 manis tu sume hancur berkecai..selepas 2 bulan lebih..aku dapat tau dia ada perempuan lain..patutlah aku mesej tak balas, call org lain yang angkat...perempuan tu yang angkat...aku ingat sedara dia..tak guna punya laki...time tu aku dah tak tau nak buat apa...macam tak percaya benda ni berlaku...aku ingat aku akan bahagia sampai bila-bila dengan dia...aku terjatuh dalam cinta nafsu...aku tak pernah ingat Allah...tak pernah solat...aku sanggup bermadu dengan perempuan tu...bodoh nya..tapi at the same time aku couple masa tu 4 orang..hahaha..tapi takde perasaan pun kat dorang..entah la..hari-hari aku menangis macam org gila..asyik duduk dalam bilik je..hati ni rasa macam nak pecah..rasa macam nak bunuh diri pun ada..aku terfikir kenapa semua ni terjadi kat aku..dalam hati baru aku teringat kat Allah..dalam hatiku berbisik Ya Allah berikanlah aku petunjuk dan hidayah mu..aku boleh jadi gila tau tak..dia buat aku ni macam sampah...habis madu sepah dibuang..tengok kelopak mata aku mula dah berair..huhuu..aku dah nekad nak lupakan dia...aku nak buang dia jauh-jauh...tapi tak boleh..asyik teringat kan dia..teringat janji-janji dia dulu...teringat waktu bahagia bersama dia..pastu satu hari ni...aku asyik rasa resah dan gelisah je...pastu aku bukak tv terbukak pulak astro oasis...kan ada zikir kat situ...aku tergamam, zikir tu menusuk dalam hati aku...rasa macam tenang tapi rasa macam nak menangis sekuat-kuatnya...tapi aku tahan sebab akak aku ada..dia nampak aku macam gelisah, kehulu-kehilir...macam org tak tentu arah..pastu dia cakap kalau hati tu rasa gelisah...pergilah solat and taubat...mesti tenang...aku pun masuk bilik..menangis sekuat-kuatnya....dalam hati asyik berbisik Ya Allah..ampunkan lah dosa ku...berikanlah aku petunjuk mu...aku termenung sekejap...ape yang aku dah buat selama aku hidup ni?..aku lalai..rasa diri ni sungguh keji...sungguh jijik...aku pun tergerak nak solat...huhu..ambil wuduk..time solat tu mmg rasa tersebak sangat..aku menangis sepuas-puasnya..lepas solat tu..memang rasa tenang sangat...rasa aku Allah dekat dengan aku...aku doa supaya aku diberi petunjuk dan hidayah dariNya...dan supaya Dia ampunkan kan segala dosa-dosaku...aku dah mula solat...tapi belum penuh 5 waktu...huhu..sikit-sikit dulu...akak sedara aku banyak nasihat kan aku..banyak bagi aku semangat..terima kasih kak Kila :)may god bless her.aku pun mula baca al-Quran...indah sungguh bila baca..hati rasa tenang je..aku mula menyelami islam..aku baca buku-buku nasihat, dan article-article di iluvislam.com yang sungguh menyentuh hati...

Alhamdulillah...aku mula berubah sikit-sikit...rasa indah sungguh islam ni...lagi indah dari bercinta dengan manusia ni...aku dah serik,serik nak percaya dengan laki lagi,pintu hati aku pun dah tertutup...from now on...aku tak nak lagi berfoya-foya...aku nak kejar impian aku, nak banggakan mak abah aku walaupun aku dah banyak kecewa kan dorang..aku nak jadi wanita solehah,anak solehah...nak jadi hamba Allah yang mengikut perintahNya...walaupun banyak dugaan yang Dia beri kat aku...aku akan tabah menghadapinya dan bersabar..Dia nak duga aku sebab Dia sayang aku....Dia tutup pintu hatiku untuk menyayangi orang lain sebab dia taknak aku khayal macam dulu...Dia nak aku terus menerus bersujud kepadaNya...Alhamdulillah...rasa hidup ni sungguh bermakna...Dia bersama aku selalu...suka-duka...tapi kadang-kadang aku lalai dengan Dia...aku melambat-lambat kan solat...solat tak khusyuk, dan terkejar2...huu...Ya Allah..kuatkan lah imanku..aku akan cuba untuk meningkatkan iman dan amal aku...kadang terfikir Allah terima ke taubat aku? lepas tu aku terfikir dalam al-Quran ada tulis yang Allah maha pengampun lagi maha penyayang...dan aku percaya janji-janji Nya...Ya Allah rindunya..
macam mane la aku nanti kat akhirat ek? kat kubur? MashaAllah..jauhkanlah aku dari seksaan api nerakaMu dan seksaan kubur...amin..huhu...setiap yang berlaku pada diriku...aku pasti semua yang terjadi ada hikmahnya..aku sentiasa berdoa agar Mr.A berubah..harap-harap dia berubah..Alhamdulillah...hidup aku sekarang lebih bahagia berbanding dulu...bersyukur sangat...Terima kasih Ya Allah :) Semoga amalan aku diterima dan taubat ku diterimaNya..amin.
Kalau korang2 yang selalu rasa resah,gelisah...pergi la ambil wuduk...solat...pasti tenang..:P
Sekarang aku nak serahkan Cintaku pada yang Ilahi...Harap aku dijauhkan dari cinta yang bukan halal bagiku..jauhkanlah aku dari zina hati dan bercouple ya Allah...aku tak nak berpaling dari Mu lagi...aku tau aku ni bukannya baik sangat...aku ni manusia biasa yang banyak buat kesilapan...macam korang jugakkan...takde manusia yang sempurna pun kat dunia ni...kita ni sama disisi Tuhan..
Semoga dosa kita semua diampun dan semoga kita dirahmatiNya..Islam Is The Way Of Life.♥♥♥

Terima kasih kerana membaca luahan hati + kisah hidup saya yang panjang ni ^_^

6 comments:

  1. Ya Allah.. Alhamdulillah eya.. akhirnya hati eya dibuka jugak.. semoga tabah selalu.. ^^

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. bgos lah tu.:)
    jgn ckp jek. tapi buat oke ! :P
    weh mana ko dpt blog aku?

    ReplyDelete